1970 Cutlass Problems With First Start After Complete Engine Rebuild - ClassicOldsmobile.com


Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old December 6th, 2017, 11:28 PM   #1
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2017
Posts: 1
1970 Cutlass Problems With First Start After Complete Engine Rebuild

So I have a 1970 Cutlass (to be specific, the block is '70 and the heads are '72 7A's) 350 4bbl. I rebuilt the engine with pretty much all new parts except for the valve train. This is my first time doing a rebuild so I'm learning as I go. The car turns over, sounds like it wants to start but won't start up. I set piston 1 to TDC, I get a lot of backfire and coughing depending on where I have the rotor pointing (I've tried pointing it in different directions trying to find the right spot to start it up). Any suggestions would be appreciated. Thank you!
oldscutlass74 is offline   Reply With Quote
Old December 7th, 2017, 03:40 AM   #2
Moderator
 
oldcutlass's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Granbury, Texas
Posts: 28,165
Double check your firing order and determine if the distributor is 180* out.
oldcutlass is offline   Reply With Quote
Old December 7th, 2017, 05:03 AM   #3
Registered User
 
scrappie's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: eastern MA
Posts: 564
Might be a good idea also to list exactly everything you did on the rebuild. Timing is a common culprit but other things may have changed if heads were planed or block decked. Remember Dist turns counter clockwise also.
scrappie is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
My First Start up after the Rebuild (72 Cutlass) pfergy600 General Discussion 4 February 23rd, 2015 07:44 PM
1964 Olds 330 engine won't start after warmed up Jonmueller1 General Discussion 6 December 20th, 2013 08:27 AM
Problems,problems,problems!!!!!!!!!!!!!! chasman414 Big Blocks 14 October 19th, 2012 04:17 PM
Difficult to start after engine is hot. New'n72 Electrical 71 December 26th, 2009 12:07 PM
1977 Olds 350 with Rochester 4bbl - car dies after first start... emarkay Small Blocks 8 December 8th, 2004 09:23 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -7. The time now is 10:21 PM.


All content Copyright 2017 by Internet Brands, Inc. We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.