ClassicOldsmobile.com  

Go Back   ClassicOldsmobile.com > Repair & Restoration > Technical & Reference > General Questions
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search
General Questions Place to post your questions that don't fit into one of the specific forums below.

Welcome to Classic Oldsmobile Forum!
Welcome to Classic Oldsmobile forum,

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to start new topics, reply to conversations, privately message other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, join Classic Oldsmobile Forum today!


Reply
 
 
 
submit to reddit
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old April 2nd, 2010, 01:59 PM   #1
Registered User
 
Joeypete's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: Tucson, AZ
Posts: 268
Send a message via Yahoo to Joeypete
Canister Purge Solenoid 3800 V6

I'm getting a CEL on my 90 Toronado and from running the onboard diagnostics I think I've discovered that the canister purge solenoid is not working.

Problem is I am not sure where it is!! Does anyone know? I know what it looks like but I can't see it anywhere.

Any help would be appreciated.

Thanks!
__________________
1990 Toronado
Joeypete is offline   Reply With Quote
Old April 2nd, 2010, 07:50 PM   #2
Registered User
 
Join Date: Sep 2009
Location: KY
Posts: 1,494
I'm thinking on this car its on the top of the vapor canister.

If it is not on the top of the canister then it will be located on the intake mounted to a bracket with a vacuum line going to it and one running from it to the canister. I would check the vacuum lines first that might be the problem.

I have a couple of pics that should help you.
Attached Images
File Type: jpg purge.jpg (30.8 KB, 2 views)
File Type: jpg canister.jpg (13.0 KB, 2 views)
__________________
Andy

Last edited by 70 cutlass s; April 2nd, 2010 at 07:52 PM.
70 cutlass s is offline   Reply With Quote
Old April 3rd, 2010, 08:35 AM   #3
Registered User
 
Joeypete's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: Tucson, AZ
Posts: 268
Send a message via Yahoo to Joeypete
Thanks Andy! I just got my service manual in the mail yesterday. You are right, it is on the top of the canister. I have to take off the air cleaner assembly and relay center to get to it, but from what I can "feel", I think the wire connector broke off. It has a wire that runs to the ECM...if it did break, that would be why the CEL is going off. Now I would have to just figure out how to fix it!
__________________
1990 Toronado
Joeypete is offline   Reply With Quote
Old April 3rd, 2010, 08:56 AM   #4
Registered User
 
Join Date: Sep 2009
Location: KY
Posts: 1,494
Maybe it won't be to bad. Worst case if you needed a connector. You can go to a junk yard and get connector off any GM that has the purge valve on the canister. Take a pic of your before you go looking so you make sure you get the right one, but I thinking they all shared the same connector at least something around the same year. Not a 100% sure. So take a pic or take it with you.

I hope yours is a easy fix.
__________________
Andy
70 cutlass s is offline   Reply With Quote
Old April 3rd, 2010, 09:08 AM   #5
Registered User
 
Joeypete's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: Tucson, AZ
Posts: 268
Send a message via Yahoo to Joeypete
Thanks...hoping it's easy too Luckily it's not something that is causing drive-ability problems...but still, I want it fixed.
__________________
1990 Toronado
Joeypete is offline   Reply With Quote
Old April 5th, 2010, 11:44 PM   #6
Registered User
 
Joeypete's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: Tucson, AZ
Posts: 268
Send a message via Yahoo to Joeypete
I got to look at it today. It appears some pack rats got into the engine compartment at some point...the wires were chewed right off...and naturally right at the connector. I bought some 18 gauge wire and new terminals...had to take the connector apart then splice the new wire to the old with butt connectors. It worked! No more SES light!. Damn rats!
__________________
1990 Toronado
Joeypete is offline   Reply With Quote
Old April 5th, 2010, 11:44 PM
ClassicOldsmobile
1957 Oldsmobile




Paid Advertisement
 
 
 
submit to reddit
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
starter solenoid wiring venividivici53 Electrical 2 October 15th, 2009 11:09 AM
Starter Solenoid 442_Mustang Electrical 7 July 21st, 2009 04:43 PM
pressure washing a 3800 V6 85LS Other 3 March 2nd, 2009 01:38 PM
TCS solenoid woodie582 Small Blocks 3 November 15th, 2008 04:57 PM
Supercharge a 3800 Series 2 Allan R General Discussion 5 September 13th, 2008 10:22 PM


All times are GMT -7. The time now is 02:11 AM.


Advertising - Privacy Statement - Terms of Service - Jobs
All content Copyright 2008 by Internet Brands, Inc.